logo
symbols
Verwarming

Gasketels

Er zijn verschillende types van gasketels gaande van vloerketels tot condenserende wandketels. Tegenwoordig worden vooral deze laatste het meest geplaatst omdat de nieuwste condensatieketels het hoogste rendement halen, namelijk een rendement tot 109 procent. Dat komt omdat een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is gerecupereerd wordt, terwijl dit bij een klassieke verwarmingsketel verloren gaat. Die extra warmte maakt het verschil en zorgt voor een hoger rendement. Daarnaast heeft een condensatieketel, in tegenstelling tot een klassieke verwarmingsketel, ook een modulerende brander. Dit betekent dat de brander zich automatisch aan de warmtevraag aanpast. Bij een lagere warmtevraag zal hij op een lager vermogen werken en daardoor enkel verbruiken wat strikt noodzakelijk is. Wij werken courant met de merken Vaillant en Remeha niet enkel voor de goede prijs kwaliteit verhouding maar ook omdat er een goede service vanuit de fabrikant wordt gegeven. Vervangen van een oude stookinstallatie door een condensatieketel is op dit moment zeer interessant, er worden verschillende subsidies gegeven er u krijgt ook belastingsvoordeel. Uw nieuwe installatie gaat ook een stuk zuiniger werken dan de oude waardoor u ook op de gasfactuur bespaart. Een gasketel moet om de twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Hierbij wordt de brander gereinigd, schouw geïnspecteerd, alles nagekeken en het rendement gemeten


Stookolieketels

Naast gasketels zijn er ook cv ketel op stookolie of mazout , deze ketels zijn meestal vloermodellen, wij werken met Riello en Brötje stookolieketels . Hierin zijn ondertussen ook al verschillende modellen met condensatie techniek verkrijgbaar waardoor het maximale rendement van een stookolieketel hetzelfde is dan dit van een gasketel. Ook bij stookolieketel is de verwarmingsaudit verplicht vanaf een ouderdom van 15 jaar. Reiniging en onderhoud is jaarlijks verplicht


Warmtepomp

Wartmepompen zitten volop in de lift, er worden steeds meer pompen geplaatst in particuliere woningen. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht of bodem en heeft hierdoor een uitstekend rendement omdat dit stuk energie gratis is. In een warmtepomp zit een compressor welke op elektriciteit werkt. De maat voor het rendement van een warmtepomp is de COP waarde , dit is de verhouding tussen het elektrisch verbruik en het afgegeven vermogen. Als de COP bv 4,4 is wil dit zeggen dat er voor 1kW elektrisch vermogen 4,4kW wordt vermogen voor de verwarming wordt geleverd.
Er zijn verschillende types van warmtepompen :

  • Lucht – Lucht warmtepomp: deze warmtepomp wordt tegenwoordig veel gebruikt wanneer er airco geplaatst worden een airco is eigenlijk een omgekeerde warmtepomp. In de winter kunnen deze toestellen omschakelen en kan er ook mee verwarmd worden. Nadeel van dit systeem is een slecht rendement in de winter. De buitenlucht koelt dan af en de warmtepomp kan dus minder warmte ontrekken van de buitenlucht waardoor het rendement zakt. Voordeel is wel dat er gekoeld kan worden in warme periodes
  • Lucht – water warmtepomp: hierbij wordt de warmte aan de buitenlucht ontrokken en afgeven aan water van bv. de vloerverwarming. Ook hier is het nadeel een slecht rendement in de winter.
  • Bodem – water warmtepomp: Hierbij wordt er één of meerder putten geboord en waarin een gesloten pe net wordt gestoken en waardoor een glycol mengsel circuleerd, dit mengsel neemt de bodemwarmte op en geeft dit af in de warmtepomp. Er wordt soms ook met een horizontaal collectorveld gewerkt bij dit systeem. De Bodem – water warmtepomp wordt door ons het meest toegepast.
  • Water – water warmtepompen: Deze pompen werken ook met een geboorde put van waaruit water wordt omhoog gepompt en zo naar de warmtepomp geleid wordt, het afgekoelde water wordt via een tweede infiltratieput terug in de grond gepompt. Nadeel van dit syteem is dat het gevoelig is aan vervuiling (slib) van het grondwater en het elektrisch verbruik bij deze systemen ligt beduidend hoger dan bij een bodem- water warmtepomp. Dit komt voornamelijk door de bronpomp die in de eerste put geplaatst moet worden.

De warmtepompen kunnen maximaal 55°C watertemperatuur halen d.w.z. dat ze perfect werken met een vloerverwarming, met radiatoren lukt dit minder goed omdat die op deze lage watertemperatuur niet veel vermogen afgeven. Belangrijk bij een warmtepomp is een goede dimensionering van het systeem, wij helpen u hiermee graag verder.


Vloerverwarming

Een vloerverwarmingsysteem werkt op lage temperatuur, meestal tussen 30 en 50°C vertrektemperatuur. Het voordeel hiervan is dat dit de zuinigste manier van verwarmen is een condenserende stookketel haalt het beste rendement op lage temperaturen, ook voor een warmtepomp geldt dit. Een vloerverwarming geeft een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte, waardoor het warmtegevoel toeneemt en de ruimtetemperatuur meestal 2° verlaagd kan worden ten opzichte van een opstelling met radiatoren voor hetzelfde warmtecomfort. Wij plaatsen meestal het nat syteem van het merk ‘Henco’, d.w.z. dat de vloerverwarmingsleidingen in de chappe komen te liggen indien gewenst kunnen wij ook een droog systeem plaatsen.


Radiatoren

Radiatoren zijn er in vele verschillende modellen en maten, wij werken voor standaard modellen met Henrad radiatoren. Hierin heb je nog verschillen zoals zijbekleding, manier van aansluiten en eventueel een vlakke voorplaat. Als het iets meer mag zijn hebt u de keuze uit een ruim assortiment van sierradiatoren, hiervoor kan u terecht bij ‘Vasco’ of ‘Jaga’. Als alternatief voor radiatoren kunnen convectors geplaatst worden, een convector warmt een lokaal sneller op dan een radiator en in combinatie met ventilatortjes (DBE) kunnen deze convectoren ook op lage temperatuur (warmtepomp) nog een behoorlijke hoeveelheid warmte afgeven. U kan voor het assortiment een kijkje nemen op de website van Jaga. www.jaga.be.