logo
symbols
Ventilatie

Waarom ventileren

Het antwoord op deze vraag is zeker niet alleen ‘omdat het verplicht is’. De nieuwbouw woningen van tegenwoordig worden goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd, hierdoor kan de vervuilde lucht niet meer natuurlijk uit de woning en steken problemen zoals schimmelvorming en slechte geuren de kop op. Door een goed berkend en geplaatst ventilatiesysteem kunnen we deze problemen voorkomen. Elk ventilatiesysteem is gebaseerd op het feit dat de vervuilde lucht uit de woning moet worden gehaald. Meestal gebeurd dit door een afvoer kanaal te voorzien in elke vochtige ruimte zoals badkamer, wasplaats, toilet, keuken, ... . All er aan de ene zijde lucht wordt afgevoerd moet er ook gecontroleerd lucht toegevoerd kunnen worden om de woning in evenwicht te krijgen en slaande deuren of tocht te voorkomen. Dit kan op twee manieren het zogenaamde systeem C en systeem D


Systeem C

Bij het systeem C wordt de lucht rechstreeks van buiten toegevoerd in de droge ruimtes zoals slaapkamers, leefruimte, ... via raam- of muurroosters. In de ‘natte’ ruimtes wordt de lucht afgevoerd door een centrale ventilatiebox. Deze ventilatieunit kan op verschillende manieren gestuurd worden zoals in toerental of op luchtvochtigheid. Een systeem C is meestal de goedkoopste oplossing in aankoop.


Systeem D

Zowel de toevoerlucht als de afgevoerde lucht gebeurd bij een systeem D automatisch. In een ventilatieunit voor een D systeem zit een toevoer en afvoerventilator ingebouwd. Een derde belangrijk onderdeel is de warmtewisselaar, in deze wisselaar stroomt de warme afvoerlucht langs de koude toevoerlucht zodat deze laatste de warmte van de afgevoerde lucht kan opnemen. Een D-systeem heeft een regelmatig onderhoud nodig, er zitten luchtfilters in die regelmatig gereinigd of vervangen dienen te worden. Wij werken met ventilatieunits van het merk vent-axia, deze units hebben een hoge warmterecuperatie en de ventilatoren zijn uitgerust met gelijkstroommotoren voor een laag elektrisch verbruik. Omdat er veel meer kanalen moeten geplaatst worden dan bij een C systeem is dit systeem dan ook duurder in aankoop.


Kanalen

Er kunnen een aantal verschillende materialen voor de ventilatiekanalen gebruikt worden. De gemakkelijkste in onderhoud en plaatsing zijn de ronde gegalvaniseerde spiraliet kanalen. Deze kunnen zowel in opbouw als in valse ruimtes worden ingewerkt. Om de kanalen in de chappe laag weg te werken maken we gebruik van platte, rechthoekige kunsstof kanalen. Een ander systeem werkt met ronde flexibele kunststof ventilatiekanalen. Dit systeem passen we vooral toe wanneer de kanalen mee in de betonplaat van de woning kunnen worden ingestort.


Ventielen

Op de meeste systemen wordt er met wit gelakte metalen ventielen gewerkt met een regelbare conus waardoor we het luchtdebiet per ventiel kunnen instellen. Als design model zijn er ook ventielen met 2 vlakke schijven verkrijgbaar. Een andere mogelijkheid welke enkel toegepast wordt bij een C-systeem werkt met automatisch regelende ventielen. Deze ventielen hebben een geïntegreerde vochtigheidsensor of bewegingsmelder, wanneer deze verhoogde vochtigheid of personen registreren gaat het ventiel verder open gaan voor een groter ventilatiedebiet. Dit wordt ook wel eens het C+ systeem genoemd.